OM KOMITEEN

Den Danske Helsinki-Komité for Menneskerettigheder arbejder for overholdelsen af internationale menneskerettighedsaftaler og påpeger trusler mod og krænkelser af menneskerettigheder og internationale traktater. Vi skaber forståelse for at konflikter og globale problemer kun kan løses holdbart på et demokratisk grundlag i respekt for menneskerettigheder og retsstat og i efterfølgelse af verdenssamfundets globale bæredygtighedsmål og klimaaftaler. Således overvåger, analyserer og vurderer komiteen menneskeretlige problemstillinger især i OSCE-området og søger at fremme menneskerettigheder, demokrati, stærke civilsamfund, politisk pluralisme og retsstat som grundlag for fredelig sameksistens blandt OSCE-landene.  

  • Den danske Helsinki-Komité for Menneskerettigheder blev dannet i 1985 som en del af den daværende internationale Helsinki Federation (1982-2007). Som andre nationale Helsinki-komiteer og grupper arbejder den danske komité ud fra Helsingfors-aftalen fra august 1975, som skabte grundlaget for Conference for Security and Cooperation in Europe (CSCE), siden 1994 OSCE.

    Et afgørende punkt i denne udvikling var udarbejdelsen af de såkaldte “Københavnskriterier” i juni 1990, som i 1993 under det danske EF-formandskab blev gjort til kriterier for optagelse af nye medlemmer i EF/EU. De kan kort formuleres som frie og fair valg, respekt for menneskerettighederne og “good governance”, dvs. en ordentlig styreform passende til et moderne retssamfund. Konferencen i København i 1990 havde titlen og fokus på ”The Human Dimension”.

    Komiteens nuværende formand er ph.d.-stipendiat Asbjørn Storgaard, af tidligere formænd kan nævnes lektor emeritus Karsten Fledelius og juraprofessorerne Erik Siesby og Ole Espersen.


VEDTÆGTER


BESTYRELSE

  • Asbjørn Storgaard, Forperson

    Cand. mag. i filosofi (2016), ph.d. i socialt arbejde og forsker i resocialisering og skandinavisk kriminalpolitik. Asbjørn har tidligere arbejdet som projektkonsulent ved Dansk Kulturinstitut, hvor han bidrog til kortlægning af muligheder og udfordringer i forbindelse med øget og mere systematisk projektindsats i Ukraine.

  • Leif Lønsmann, Næstforperson

    40 års medieerfaring fra DR, som journalist, redaktionschef, radiodirektør mm. Parallelt har han haft bestyrelsesposter i en lang række civilsamfundsorganisationer, og virket som rådgiver for regeringer og medievirksomheder i mere end 50 lande. Leif virker i dag som bestyrelsesmedlem, rådgiver, mentor, jurymedlem i en række danske, udenlandske og internationale organisationer.

  • Karsten Fledelius, Parlamentarisk valgt kasserer

    Cand.mag. i historie og serbokroatisk, er forfatter, foredragsholder og pensioneret universitetslektor, senest Institut for Medier, Erkendelse og Formidling. Gennem mange år har han beskæftiget sig med Balkan, det øvrige Østeuropa og Kaukasus-landene og har bl.a., sammen med politikeren Birte Weiss, i år 2000 skrevet bogen “Vanviddets vidner”, med udgangspunkt i massakren på de muslimske mænd i den bosniske landsby Biljani i 1992. Fledelius er desuden tidligere formand for menighedsrådet ved Vor Frue Kirke (Københavns Domkirke), Helsinki-komitéen og Wistifonden.

  • Gerd Battrup

  • Christoffer Badse

    Cand. jur. fra Københavns Universitet (2001) og har over 20 års erfaring som menneskerettighedsjurist. Han arbejder med børns rettigheder i Danmark i en stilling som juridisk seniorrådgiver ved UNICEF Danmark. Han er medlem af EU’s Agentur for Grundlæggende Rettigheders Management Board, medlem af Globalt Fokus’ bevillingsudvalg, samt tidligere chef for monitoreringsafdelingen ved Institut for Menneskerettigheder. Endvidere har Christoffer Badse været national rapporteur fsva. EU´s ligebehandlingsdirektiver og samarbejdet med civilsamfundsorganisationer særligt om rapportering til FNs komitésystem.

  • Ole Meldgaard

    Journalist og cand. theol. Efter nogle år med journalistik og teologiske studier arbejdede Ole 1986-2016 på Kofoeds Skole, bl.a. med internationale projekter og institutionsopbygning i de tidligere kommunistiske lande i Øst- og Centraleuropa. Ole er medlem af flere internationale organisationer og netværk på socialområdet og er især optaget af menneskerettigheder, borgerinddragelse, social inklusion og folkeoplysning.

  • Julie Arnfred Bojesen

    Har studeret statskundskab og communication for development og arbejder nu som leder af Det Ukrainsk-Danske Ungdomshus. Hun har i mange år engageret sig frivilligt i oplysningsarbejde om og brobygning med det østlige Europa i ungdomsforeninger som Silba og Magasinet rØST. Professionelt har Julie arbejdet bl.a. i Red Barnet, Altinget og været sekretariatsleder i Det Udenrigspolitiske Selskab, inden hun endte i Ukraine, og er særligt interesseret i demokratiseringsprocesser, rettigheder og magtstrukturer. Julie blev tildelt Lippmann-prisen 2023 for sit arbejde med at aktualisere og formidle ukrainsk kultur.


RÅDGIVENDE GRUPPE

  • Ifølge §6 i komiteens vedtægter skal en rådgivende gruppe: “(…) give bestyrelsen råd med hensyn til komiteens virke og til finansiering af dens aktiviteter.” Den rådgivende gruppe består for øjeblikket af:

    Ib Alken, Finn Andersen, Lars Blinkenberg, Henrik Brade Johansen, Lars G. Busck, Suzanne Danneskjold-Lassen, Henrik Døcker, Bjørn Elmquist, Jakob Erle, Jørgen Estrup, Kim Frederichsen, Mirjam Gelfer-Jørgensen, Henning Gjellerod, Jane Evgenia Klementieva Holm, Thorkild Høyer, Zlatko Jovanovic, Torben Ishøy, Dieter Paul Küssner, Jytte Lindgård, Mikael Lyngbo, Camilla Magid, Tue Magnussen, Tove Hansen Malloy, Siegfried Matlok, Michael Metz Mørch, Klaus Carsten Pedersen, Marie Juul Petersen, Bodil Philip, Lars Plum, William Rentzmann, Sven Riskær, Valentyna Shapovalova, Villo Sigurdsson, Vibe Termansen, Jens Vedsted-Hansen, Birgitte Vestberg


UDVALG

  • OSCE og Europarådet er af særlig betydning for Den Danske Helsinkikomité for Menneskerettigheder. I Komitéens strategiplan for 2023-2025 henvises specifik til OSCE og Europarådet: ”DHK vil særligt fokusere på problemer og udfordringer for demokrati, menneskerettigheder, civilsamfund og retsstat inden for OSCE-området, som truer Helsinki-principperne samt Europarådets vedtægter og traktater”. Endvidere kan udvalget tage beslægtede temaer op inden for EU.

    Formålet med Europapolitisk udvalg (EPU) er at sikre Komitéen systematisk og kontinuerlig indsigt i arbejdet i de nævnte organisationer, herunder at følge arbejdet i den danske politiske repræsentation i OSCE og Europarådet (de parlamentariske forsamlinger). Udvalget skal orientere og opdatere bestyrelsen om væsentlige udviklinger, initiativer og rapporter og andet, som skønnes relevant for Komitéens arbejde.

    Udvalgets arbejdsområde er dog ikke afgrænset heraf. Udvalget kan foretage analyser af særlige problemstillinger, som udvalget finder betydningsfuldt at få nærmere belyst for at bidrage til en dybere forståelse af problemstillingernes natur, karakter, omfang og betydning for Komitéens arbejde. Udvalget skal bidrage til Komitéens arbejde med forslag til udtalelser, henvendelser, konferencer og lignende. Udvalget skal være særlig opmærksom på muligheder og behov for henvendelser til den danske regering og de danske parlamentarikere og foreslå bestyrelsen herom. Udvalget skal følge arbejdet i The Conference of International NGOs of the Council of Europe (CINGO) og Campaign to Uphold Rights in Europe samt NGO’ers bidrag til OSCE.

    KONTAKT: Udvalgsleder, Ole Meldgaard, olemeldgaard1@gmail.com

  • I redaktionsudvalget udføres det daglige arbejde med tilrettelæggelse og produktion af MR&V. Udover produktionen af magasinet, tilrettelæggelse af temanumre, indhentning af bidrag, etc. indebærer arbejdet en række løbende justeringer af bladets format og profil.

    Redaktionsudvalget ledes af redaktionslederen, der i samarbejde med formanden (ansvarlig overfor presseloven) og på mandat af bestyrelsen sikrer kvalitet og relevans af magasinets analyser og diskussioner. Det er desuden redaktionslederen, der udstikker de praktiske rammer for produktionen af MR&V, herunder fastsætter frister for forfatternes indlevering af manuskripter og tilbagelevering af korrekturer. Bestyrelsen definerer de overordnede redaktionelle rammer for MR&V.

    KONTAKT: Redaktionsleder, Sune Dahlgreen, sunedahlgreen@gmail.com

  • Udvalgets formål er at koordinere igangværende aktiviteter og arrangementer (her forstås især konferencer, møder og andre aktiviteter, som komiteen er involveret i samt mindre projekter) og forbehandle indkomne idéer hertil. Derudover koordinerer udvalget visse eksterne repræsentationer med relevans for komiteens daglige arbejde.

    Udvalget skal på denne baggrund informere bestyrelsen om tiltag, der er relevante og aktuelle for komiteen.

    Arrangementsudvalget er åbent for alle kontingentbetalende medlemmer (ved visse lejligheder også for eksterne partnere). Bestyrelsen udpeger en tovholder for møderne i arrangementsudvalget, der fungerer som mødeindkalder, mødeleder og referent. Møder finder som hovedregel sted hver anden onsdag.

    KONTAKT: Udvalgsleder, Karsten Fledelius, kfledelius@gmail.com

  • Udvalget foretager systematisk overvågning af fremsatte lovforslag og udarbejdelse af høringssvar på udvalgte områder og ved tematikker, hvor væsentlige menneskeretlige og retssikkerhedsmæssige problemstillinger er i spil, og med særlig interesse for DHK.

    Udvalget er åbent for enhvert kontigentbetalende medlem af DHK, med interesse eller kompetence inden for særlige menneskeretlige eller retssikkerhedsmæssige tematikker.

    KONTAKT: Udvalgsleder, Christoffer Badse, badse@yahoo.com

  • Indhold undervejs.

    KONTAKT: Udvalgsleder, Leif Lønsmann, Leif.Lonsmann@hotmail.com


INDSATSOMRÅDER

  • Autoritære og antidemokratiske tendenser gennem lovgivning har vist stor gennemslagskraft i dele af OSCE-området siden 2012, med situationerne i Rusland og Tyrkiet som de alvorligste. Tendenserne har tilmed vist sig især i Polen, Ungarn og Serbien o.a. Der er tale om en historisk betinget socio-kulturel norm om stabilitet, som spiller på følelser hos særlig den ældre generation, og som det er væsentligt at identificere og påpege. Manglende viden om samfundsforhold og fortiden giver således magthavere muligheder for at forme egne normsættende og virkelighedsfordrejende opfattelser.

    Det er Helsingforsbevægelsens og dermed også Helsinki-Komiteens opgave at fastholde demokratiske værdier og et regelbaseret internationalt samfund inden for den største regionale organisation i Verdenssamfundet, OSCE.

  • Den grove korruption og politisk korruption vil altid undergrave ikke alene den sociale tillid i et samfund, men også være ødelæggende for samfundsøkonomien. Den simple korruption vil derimod – i stærkt korrupte og fragmenterede samfund – kunne opleves som en grundlæggende betingelse for bare at kunne overleve og for at samfundet – forsyningsvirksomhederne, lægeklinikkerne, hospitalerne, skolerne og universiteterne – kan fungere på et grundlæggende niveau.

    DHK arbejder for at modvirke grov korruption og politisk korruption gennem styrkelse af retsstatsprincipper i OSCE’s medlemsstaters offentlige sektor og for at modvirke simpel korruption gennem en målrettet indsats for at styrke lokale civilsamfund. Hertil hører inddragelse af arbejdet i Europarådets Sammenslutning af Stater mod korruption, der overvåger medlemsstaternes, herunder Danmarks, overholdelse af organisationens antikorruptionsstandarder.

  • Det, man ikke kan sætte ord på, oplever man ikke som truet, når det trues. Marginale, drypvise reduktioner af demokratiet og tilhørende menneskerettigheder bemærkes ikke, og fører ikke til demonstrationer, når det trues, eroderes eller angribes. Det ser man især i de “nye” demokratier i Østeuropa (Polen, Ungarn, på Balkan, i Baltikum m.fl.), hvor rodfæstede “vestlige” demokratiopfattelser trues uden at det fører til væsentlige folkelige protester.

    DHK vil i de kommende år bidrage med civilsamfundsprojekter og oplysningsaktiviteter, der i videst mulige omfang engagerer borgere – danske såvel som borgere i det øst- og sydøstlige OSCE-område – i opbygningen af egen demokratisk kapacitet og i styrkelse af lokale civilsamfund.

  • En retsstat beskytter borgerne mod magtmisbrug og giver borgerne rettigheder og pligter efter demokratiske principper. Retssikkerhed skal beskytte mod vilkårlighed og sikre, at afgørelser bliver truffet og retten sker fyldest inden for rimelig tid. Såvel den offentlige forvaltning som domstolene er ansvarlige for, at retsstaten fungerer.

    Den Danske Helsinki-Komité for Menneskerettigheder arbejder med såkaldt retslig monitorering (Legal monitoring) og søger at påvirke politikere og offentlige myndigheder til at fokusere på retsstatens principper.

  • “Efterlad ingen” (Leave no one behind) er et politisk løfte fra alle FN’s 193 medlemslande, afgivet enstemmigt af verdens statsledere den 25. september 2015 ved underskrivelsen af verdenssamfundets 2030 Sustainable Development Goals (SDGs) om udryddelse af fattigdom i alle dens former og dimensioner, formindskelse af den økonomiske og sociale ulighed, beskyttelse af klodens klima og fred og udvikling overalt på kloden.

    Den Danske Helsinki-Komité for Menneskerettigheder afdækker potentielle socio-økonomiske og kulturelle spændinger, der kan udvikle sig til politiske og sikkerhedspolitiske bilaterale konflikter. Fokus er især på EU-ansøgerlande.

De strategiske indsatsområder funderes i DHKs pejlemærker demokrati, menneskerettigheder og retsstat, der er generelt retningsgivende for komiteens arbejde og holdning.


Sådan opbevarer og håndterer vi personoplysninger